אני מודה, יש לקצבה הזו שם שאינו קל לעיכול. בעיקר להורים לילדים עם צרכים רגשיים או כאלו שהמוגבלות שלהם אינה נראית לעין. מעבר לשם שלה, היא מלווה רבות בסטיגמות של הורים, חשש מתיוג או מגרימת נזק לעתיד של הילד/ה.
“ומה עם העתיד שלו? זה לא יפגע בו?”
מה עם הצבא? אם הוא יקבל הכרה בביטוח לאומי לא יעשו לו בעיות להתגייס?”
אלו משפטים שאני שומעת בכל פעם שפונים אליי לסיוע בתביעה לגמלה זו. אני רוצה להרגיע אתכם,
ההכרה בביטוח לאומי לא אמורה לפגוע בעתידו של הילד. הרי במידה והוא מתמודד עם קושי רפואי / נפשי, המצב כבר מדווח בתיק הרפואי בקופת החולים אשר נגיש לצה”ל. במידה ותעלה שאלה לגבי כושרו להתגייס ניתן תמיד לקבל אישור עדכני מהרופא המטפל לגבי כשירותו. והרי שאם אינו כשיר, תרצו שיקבל תפקידים שמתאימים לו בין אם בשירות סדיר, התנדבותי או שירות לאומי.
סייעו לילד לקבל את הטיפולים הנדרשים לו בעזרת הסיוע הכלכלי לו אתם זכאים בגין הלקות הרפואית / הנפשית של הילד ואל תחששו מסטיגמות או מיתוסים.
אז מה היא גמלת ילד נכה? קצבה חודשית הניתנת להורים לילדים עם צרכים נוספים על מנת להקל מעט את העומס הטיפולי בילד ולאפשר השארתו במסגרת המשפחה והקהילה. הזכאות לקצבה זו תעשה לפי רשימה סגורה של סיבות לזכאות לקצבה ב5 רמות שונות. חלק מהליקויים יבדקו בגילאי 91 יום – גיל 3, אחרים יבדקו מלידה עד 18 ושלושה חודשים ועוד.
לכל ליקוי פרמטרים שונים לקביעת הזכאות ולכל ליקוי גובה קצבה שונה וקבועה מראש.
רשימת הליקויים המזכים:
- ASD – הספקטרום האוטיסטי
- CP – שיתוק מוחין ובעיות בגפיים
- אלרגיה מסכנת חיים
- אפילפסיה
- בעיות בדיבור (סיוע בתקשורת)
- בעיות בדרכי הנשימה וסיסטיק פיברוזיס (CF)
- בעיות התנהגותיות קשות
- דושן ומחלות ניוון פרוגרסיביות
- דיאליזה
- האכלה ממושכת ובעיות הזנה
- השגחה חלקית והשגחה מלאה
- השתלות
- טיפולים רפואיים ואשפוז ממושך בבית חולים
- ליקוי שמיעה
- ליקוי ראייה (עיוורון)
- ליקויים נפשיים
- מוגבלות שכלית התפתחותית
- מחלה ממארת (סרטן)
- ניתוח סטומה וצנתור שלפוחית השתן
- סוכרת
- עיכוב התפתחותי (עד גיל 3)
- עירויים
- שברים פתולוגיים ודלקות כרוניות בעצמות
- תלות בעזרת הזולת (מגיל 3)
- תסמונת דאון
- תסמונת נדירה
- תוספת לקצבה עבור ילד מונשם
- מנת תפקוד נמוכה לפעוטות (DQ)
- קצבה לילד עם מספר ליקויים
- דיסאוטונומיה משפחתית
5 רמות הזכאות לגמלה:
סכומי הקצבאות המעודכנים החל מ 1.1.2024:
- 50% – סכום הקצבה הוא 1,771 ₪
- 100% – סכום הקצבה הוא 3,479 ₪
- 112% – סכום הקצבה הוא 4,099 ₪
- 188% – סכום הקצבה הוא 6,542 ₪
- 235% – סכום הקצבה הוא 8,313 ₪
- תוספת למונשם: 9,813 ₪, בתנאי שלא נקבעה לו רמת זכאות בשיעור 235%.
- ילד שיש לו יותר מבעיה רפואית אחת המזכה אותו בקצבה, תשולם לו הקצבה לפי הבעיה הרפואית המזכה בסכום הגבוה ביותר.
- ילד עם שתי נכויות בגובה 100% יהיה זכאי לקצבה בגובה 112%.
- הגדלות למשפחה עם יותר מילד אחד הזכאי לגמלת נכות: כל אחד מהילדים הזכאים יקבל אוטומטית הגדלה של 50% על הקצבה לה הוא זכאי. לדוגמא: משפחה עם שני ילדים הזכאים לרמה 50%, כל אחד מהם יקבל 75%.
מאחר ורשימת העילות ארוכה, ארחיב מעט על כמה מהן:
* עילת הזכאות השגחה חלקית / מלאה – בעיות התנהגות קשות, ADHD, ליקוי נפשי ועוד, יכנסו תחת קטגוריה זו. במידה ומדובר באחד מהליקויים הנ”ל, יש להבהיר לרופא הוועדה כי הילד/ה זקוק להשגחה רבה יותר מילדים אחרים בני גילו וחשוב שהמסמכים שתצרפו ישקפו את הצורך הזה.
* עילת זכאות תלות בעזרת הזולת – תיבדק מגיל 3 עד 18 היא מיועדת להורים לילד הזקוק לעזרה בביצוע פעולות היום-יום: הלבשה, אכילה, רחצה, ניידות בתוך הבית והיגיינה אישית, באופן החורג במידה ניכרת מבני גילו. בוועדה יבדוק הרופא את תפקודו של הילד ביחס לבני גילו, לכל פעולה ניתן ניקוד, ושיעור הזכאות נקבע בהתאם לניקוד שנצבר: 5-9 נק’ = 50%, 10 נק’ ומעלה =188%.
במידה והילד זכאי לגמלת נכות בגין עילת זכאות אחרת, והוא זקוק לעזרת הזולת הוא יבחן גם לקבצה זו ויקבל את הזכאות לקצבה הגבוהה מבין השניים.
* אלרגיה מסכנת חיים – עד לא מזמן, ילדים עם אלרגיה מסכנת חיים נדרשו להוכיח כי היו ממש בפועל במצב של סכנת חיים בשל חשיפה לגורם האלרגני. כיום מספיק שרופא מומחה לאלרגיה קבע שהאלרגיה של הילד מסכנת חיים, וקיימת המלצה מרופא מומחה לאלרגיה להצטיידות באופן קבוע במזרק אפיפן (או הנמקה להימנעות מהצטיידות במזרק אפיפן).
בנוסף במידה ומדובר באח/ות של ילד שנמצא כבר זכאי לקצבה בשל תגובה אלרגית למזון, וקיימת הוכחה (בטסטים אלרגיים) של רגישות למזון, יוכל גם הוא להימצא זכאי לגמלה.
חשוב להגיש לתביעה זו אישור תבחיני אלרגיה, המלצה מרופא מומחה לאלרגיה למזרק אפיפן ותיעוד רפואי של טיפול בזמן אמת שניתן בזמן התקף הכולל רכיב נשמתי או שוק אניפלקטי במידה והיה כזה.
בבואכם להגשת תביעה לגמלת ילד נכה יש לצרף מסמכים רפואיים מתאימים ועדכניים ככל שניתן. רופא הוועדה יקבע במידה וישנה זכאות לפי איזו עילה ימצא הילד זכאי ובהתאם לכך מה יהיה גובה קצבת הנכות. כדאי לדעת שזכאות בגין חלק מעילות תינתן ללא נוכחות הילד בוועדה אך חלק מהעילות האחרות יידרש להיבדק בוועדה רפואית ע”י רופא המוסד.
זכויות נוספות לזכאים לגמלת ילד נכה
הטבות אלו ניתנות למי שכבר הוכר וקיבל זכאות לקצבה. חלק מההטבות תלויות בגובה הקצבה והן נועדו לסייע להורים להמשיך לגדל את ילדם בביתם, בקהילה, מתוך הראייה הכוללת שיש לשלב בתוכנו גם את אלו המתמודדים עם מוגבלות.
להלן העיקריות שבהן:
✔ תוספת 18 ימי מחלת ילד – מתוך ימי הזכאות של ההורה לצורך טיפול בילד.
✔ 52 שעות היעדרות בשנה מעבודה של ההורה ללא ניכוי מהשכר.
✔ 2 נקודות זיכוי במס הכנסה.
✔ הנחה בארנונה (לרוב 33%) בכל רשות גובה ההנחה משלה.
✔ פטור מתור – למי שמצוין על גבי הכרטיס.
✔ סיוע במימון מכשירי שיקום וניידות (כסאות גלגלים, הליכונים מיוחדים, מכשירי שמיעה, עדשות מגע מיוחדות ועוד)
✔ קליטה במעון יום שיקומי – עד גיל 3.
✔ פטור מאגרת קופת חולים לילד הנכה.
מעבר לקצבת נכות כבגיר (גיל 18 ושלושה חודשים)
הילד תכף בן 18? אתם מקבלים עבורו גמלת ילד נכה? תדאגו שעד יום הולדת 18 יהיה ברשותכם תיק רפואי עדכני לקראת המעבר לגמלת נכות כבגיר, המתרחש בגיל 18 ושלושה חודשים.
טרם הגיעו לגיל 18 מומלץ להכין תיק רפואי הכולל מסמכים רפואיים עדכניים מרופאים מומחים שונים בהתאם לבעיה הרפואית איתה הוא מתמודד (גם אם לא קיבל בגללה גמלת ילד נכה). ביום הולדת 18 העלו את התיק הרפואי שהכנתם לאתר והמתינו למועד וועדה לנכות כללית.
חשוב לזכור! הילד שקיבלתם עבורו עד עכשיו את הקצבה, ייבדק בנכות כללית באופן שונה. זאת מאחר ויש הבדל במהות הקצבאות והסיבה להענקתן. כבגיר הוא נבדק לפי סעיפי ליקוי רפואיים ובמידה ויצבור מספיק אחוזי נכות (60% / 40% בתנאים מיוחדים), זכאותו לקצבה תיבחן לפי היכולת שלו להשתכר בשוק החופשי.
לסיכום, גמלת ילדה נכה באה במטרה להקל על הורים לילדים עם צרכים נוספים בעומס הכלכלי אותו הם חווים בגין הלקות. כדי לקבל גמלת ילד נכה יש לעמוד בתנאי סף מקדימים של גיל ותושבות, ולעמוד באחד מעילות הזכאות הרבות אך הקבועות מראש. בנוסף הזכאים לגמלה יקבלו הטבות נלוות רבות.